Monday, 30 December 2013

Studi sampai lebam

Dah pagi rupanya.. Teringin pulak nak menaip.. 31hb nanti saya exam Kewartawanan 2.. Study pun baru beberapa cupak..heheh
exam mood katakan..habes berselerak meja..
Apa pun sy kena usaha untuk capai target nak dapat A dalam subjek nie... Subjek ni 30% exam n 70% coursework..tp coursework belum tahu lagi dapat brape..xsemangat nak studi cam ni..
Tak kisahlah..janji kena pulun studi sampai lebam sebelum 31hb menjelma...

beberapa nota yg siap dibaca... drawing block tuuu...
Doa sebelum mengulangkaji
"Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, Juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih"

Doa sebelum masuk dewan peperiksaan
"Ya Allah persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu"
Doa sewaktu lupa menjawab soalan
"Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatlah aku apa-apa yang aku lupa"
Doa memohon kejayaan
"Ya Allah, kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh"
sumber: http://www.resepirahsiaku.com/2010/10/doa-doa-menghadapi-peperiksaan.html
Selamat studi n gud luck guys...

Sunday, 29 December 2013

Berkelah: Kita-kita jer...

31hb nanti dah start exam. Tapi sy mcm biasalah, mesti tak studi lagi kan?? Masa study week ingat xnak balik. Tapi sebab dipaksa oleh kakak saya yg lawa terpaksa la balik. Lagipun dia rela ambik saya kat pulau mutiara nan indah nie. :)
Macam biasa laa, bila dah balik tu ofkos la xbuat keje kan. Studi apatah lagi. Konfem xbuat. Bila dah kumpul ramai-ramai ni mesti nak berkelah sana la sini la. Hari selasa bertolak Rabu dah pergi berkelah dah. Tempat pertama yg kami semua pilih ofkos laa dekat-dekat kampung je. 10 Minit sampai. Apalagi kalau bukan La Hot Spring.
La Hot Spring nie terkenal dengan air yg panas. Panasnya membawa seribu manfaat buat kita. hehe.. Dulu zaman budak-budak saya selalu berendam dalam air panas nie.. sebab tu sekarang sy susah nak ada kesan lebam, kesan luka anad something like that laa...
Bila diimbas kembali, dulu ramai pelancong datang. Tapi sekarang susah untuk melihat orang luar datang. Yang datang ke sini pun kebanyakkan orang kampung dekat-dekat sini. Salah satunya family saya laa...
Persoalan yg selalu bermain di benak ni, kenapa tempat ni sekarang xseindah dulu?? emm..adalah tu kan sebabnya.. nak tahu jom kita pergi ramai-ramai tengok..hehhe

ni laa budak-budak yg kelaparan selepas mandi
ayahku tersenyum dapat bakar ikan
kakta nga abang zaini duk bakar ayam. Chef katanya
Abangku selaku supir..hahhaa

Hari khamis bersempena 26 Disember, sekali lagi kami berkelah-kelah di Pantai Bukit Keluang. Hah, tempat ni femes tau. Nanti pergi tau.. Tak menyesal kalau korang pergi berkelah di sini. Tapi hari tu tak dapat mandi sebab ombak kuat sangat.
Ambik gambar dulu sekeping sebelum bertolak..hehe., Abaikan jika nampak persamaan tudung. ngeh3
Baru je sampai dah kena nasik dua pingan.
tu..abang zaini aka abang ipar duk bakar sosej n segala bagai.

makan je apa yg ada.



ombak yg kuat menghempas lautan..hehhe

nak balik dah..peace..hehe
Di sini sahaja entri kali nie.. sekarang nak studi plak..Doakan saya semoga dapat menjawab exam dengan tenang.. Assalamualaikum..

Monday, 23 December 2013

Tutorial buat border guna CSS

 
 
 
Hai kalian semua..first tutorial sy..sy nak ajr cara buat border kat bahagian sidebar dgn mudah!..korang msti nk letak borderkan supaya lg nmpak cntik blog korang..caranya mudah sahaja...
Pertama
DASHBOARD > DESIGN > TEMPLATE > EDIT HTML > TICK SUME YG WRNA HITAM TU >
Kedua
TEKAN CTRL F dan search kod ini:
 
sidebar.widget{
 
Ketiga 
Copy kod di bawah ini n then paste dekat sebelas kanan/selepas .sidebar.widget {

text-align: center;background:#fff:border;4px solid #fcdfff;margin:0-5px 1.5 em -5px;padding:0px 7px 10px 7px}

Keempat
 Ubah yang tertentu
merah: kod warna yang korang suka
kuning: saiz border yang korang nak
purple: warna border yang korang suka
solid boleh tukar kepada dashed, dotted n soon...

kelima
preview n save
 
kenapa?? error ke??? jgn risau.. cuba langkah alternatif ni plak
Pertama
DASHBOARD > DESIGN > TEMPLATE DESIGNER > ADVANCE > ADD CSS
 
Kedua
copy kod below n paste di ruangan ADD CSS
 
.sidebar.widget{text-align: center;background:#fff:border;4px solid #fcdfff;margin:0-5px 1.5 em -5px;padding:0px 7px 10px 7px}
 
p/s ubahlah seperti penjelasan di atas
gud luck..

 

Friday, 22 November 2013

Aku rindu kamu

Hai semua.. rasa dah lama sgt x update blog nie..mungkin sibuk dengan pelbgai tugasan.. ye laa, dekat akhir2 sem ni mesti sibuk dgn FYP.. 

Hari ni rasa nk update something.. sy sekarng berada dalam situasi yg sgt sedih...sedih dgn naseb diri..bagaimana ye nk terangkan?? sy sendiri tidak tahu bagaimana utk memulakannya..

Baik kiranya sy terangkan melalui bait kata-kata dalam puisi ini:

Dingin syahdu membawa aku ke dunia sendiri
melayan perasaan yang entah di mana letaknya
segala tangisan seakan musnah belaka
sedang kau imaginasiku semata

lantas wuduk ku ambil
menadah tangan mohon penjelasan
siapa aku untuknya
sedang dia tidak tahu agendanya.

sedarkah dikau
akulah yang temani tika kau duka
walau di belakang cuma
tapi cukup dengan doa aku kirimkan

penderitaan yang kau alami
aku turut sama rasai
ditemani hiba setiap detik
apakah kau tidak merasai???

Ya Allah
Aku tidak mahu perasaan ini
perasaan yang bisa aku kecundang'
tewas sebelum masanya

sedang dia asyik terukir
aku masih dalam menukil
menukil sebuah kisah yang xmungkin menjadi milik aku



Saturday, 14 September 2013

sem baru dunia baru...

Rasanya dah lama x update kt sni..maybe sibuk dengan praktikal,,,,skrg saya dah masuk sem pertama tahun ketiga...tinggal 1 sem lagi sebelum grad,,,hepy memng hepy...tp.............

banyak yang sy kena pelajari sebelum bergelar mahasiswa... sy tidak kuat untuk menempuhnya..sy tidak biasa dengan semua ini..minat memng minat,.,..,tp keadaan yang menyebbkan sy xminat..

banyak dugaan yg bakal sy tempuhi..mampukah sy???? knp semua org boleh relaks dengan semua ini.... adakah kerana sy sgt lemah????

sepnjang hidup sy, jika sy xmmpu melakukan itu memng sy xmmpu....tp sy harap kali ini Allah memberi keajaiban buat sy agar sy mampu..tp bagaimana???

hendakkah Dia menolong hambaNya yg jahil ini...

Tapi.sebagai manusia sy hanya mampu memohon dariNya agar memberi sy petunjuk dan kekuatan dalam melalui liku-liku yang payah ini....

mujur ada kawan yang mampu memberi kekuatan kepada sy untuk meneruskan perjalanan yang masih panjang ini... 

mgkin ada hikmah di sebalik apa yg berlaku.....Allah itu Maha Adil...siapa kita untuk mempertikaikan......


Friday, 31 May 2013

Tutorial: Buat Title blog bergerak..

Hai sume..bg korang cntik x klu title blog bergerak2...?? cntikkan..tp korang tau x cmne nk buat..jgn risau..sy akan tunjukkan cara mudah ..supaya uollsss dpat buat dgn enjoy.. :)

1) Klik TEMPLATE > EDIT HTML >TICK SUME YG HITAM 2..
2) TEKAN CTRL F cari kod di bawah ni n then enter..

<head>

p/s: AMBIL < head> YG PALING ATAS SEKALI

3) Dah jumpa kan??Ok..kemudian copy kod kat bawah nie n PASTE DI BAWAH kod <head> tadi.

<script language='JavaScript'>var txt="Title blog korang";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script>

4) preview..klu xde error SAVE TEMPLATE.. senangkan...semoga berjaya.. :)

NOTE: yg wrna merah 2 masukkn title blog korang..
copy right: Annie Qaseh- http://lukisandiari.blogspot.com