Thursday, 4 May 2017

Pengalaman Preggy and Bersalin Part 1

Assalamualaikum..hai korang...lama benar tak hupdate blog ni...ni bukan setakat sarang lelabah yg ada..sarang anai2 semua ada...

Hari ni yani nak kongsi satu pengalaman bermakna dlm hidup yani...tapi tapi tapi.....masih ada lg ke follower2 yani yg nk baca and setia melawat blog yani...hehehe..nampaknya yani kena plan a latest marketing strategy laa niii..

Ok..berbalik pd tajuk...yani sbnr nak share pengalaman bersalin anak pertama...anak kedua belum lagi..ngeh3... Rasanya semua followers yani masih tidak tahu yani dah kawin kn??? Sorry sgt...

Actually..yani dah kawin pd 7 Februari 2016...ckup sebulan yani disahkan pregnant 6 minggu...mana tak terkejut en hubby... Kahwin baru 4 minggu tapi pregnnt 6 minggu dah...ssh payah cik nurse explain..Alhamdulillah yani bunting pelamin...

Tapi tula..yani ada masalah masa preggy..firstly, yani ada darah tinggi...jarang sekali tekanan darah nak normal..bila check up msti kna rht baring2 kt klinik dulu sbb xnak bg tekanan drh terlmpau tinggi...pstu selang sehari kna jumpa buat EODBP plak..tapi doctor xbagi makan ubat..kira kna control diet...

Secondly, yani ada kencing manis...lps buat MGTT kali kedua yani disahkan ada kencing manis...tp xlah sampai kna cucuk insulin..just diet control...yg ni setiap dua minggu sekali kna check up kt klinik utk lihat paras kencing manis...dalam sehari kena pergi 4 kali...pagi..tengahri..petang..malam...mmg cuak sgt dating dgn nurse n doc ni...

Thirdly and lastly, yani ada cyst...tak lah besar sgt..ukuran prtma 3.79 x 4.41cm...

ni gambr masa scan dgn medical officer kat Klinik Kesihatan Bangi.. After scan sana yani kena refer dgn Pakar Obstetrik & Ginekologi Hospital kajang... Yang ni ovarian cyst dah 4.2 x 2.9cm..mcm makin kecil kan...hehe.. And then yani pulang ke kg halaman di Terengganu..once again yani kna jumpa pakar di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ)... Tapi pakar kata cyst yani tak bahaya and kena check up lagi skli nti 36 minggu.. Ok la..nati yani sambung kat part 2..bye2

No comments:

Post a Comment

Singgah la mana-mana entry yg korang suka

copy right: Annie Qaseh- http://lukisandiari.blogspot.com